ÖNSÖZ
Bazı şehirler bazı tarihi şahsiyetlerle özdeşleşmiştir. Fatih ve İstanbul, Osman Gazi ve Bursa, Mevlana ve Konya gibi. İşte Aksaray da Anadolu Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıç Arslan ile bu manada özdeşleşmiş durumdadır.
Elinizdeki bu eser II. Kılıç Arslan ile Aksaray’ın tarihini konu edinmektedir.
Aksaray, Anadolu’nun en kadim şehirlerinden birisi idi.
Üzerinde pek çok medeniyetler hüküm sürmüştür. Ticaret yolları üzerindeki konumu ve askeri özellikleri ile her zaman stratejik önemini muhafaza etmiştir.
İslam orduları ile Bizans çatışmaları sırasında oldukça harap olan şehir Anadolu Selçukluları devresinde yerini sükûn ve refah devresine terk etmiştir.
Anadolu Selçuklu sultan II. Kılıç Arslan ise Aksaray’a Türk-İslam medeniyetinin mührünü vuracaktır.
O, şehri neredeyse yeni baştan inşa edercesine imar ederken kendisine de büyük bir saray inşa ettirmişti. Şehrin artık bu büyük saraydan dolayı Aksaray adıyla anılacaktır.
II. Kılıç Arslan, ayrıca şehirde camiler, kervansaraylar, bedestenler, hamamlar yaptırmış ve kalesini tahkim ettirmiştir. Şehre, seyitler, gaziler, âlimler, tüccarlar getirterek yerleştirmiş, böylece manevi bir atmosfer kazandırmıştır.
Gayrimüslimlerin, hüviyet ve asaleti belirsiz kimselerin şehre girmesine müsaade etmemiştir.
Bu sebepledir ki evvelce Selçuklular tarafında Darü’z-zafer ve Darü’l-cihad adları verilmişken bundan böyle Darü’s-suleha denilmiştir.
Şerefü’l-mekân bi’l-mekin. Bir yerin şerefi orada oturanlardan gelir. İşte Sultan II. Kılıç Arslan, Aksaray’ı bu söze uygun bir hale getirmiştir.
II. Kılıç Arslan ve Aksaray isimli eser işte bu iki konu etrafında şekillenmiştir. Eserin giriş ve birinci bölümünde II. Kılıç Arslan öncesi Anadolu Selçukluları tarihi, Anadolu’ya haçlı akınları ve Selçukluların şanlı mücadelesi anlatıldı.
İkinci bölümde Sultan II. Kılıç Arslan konu edinilirken üçüncü bölümde ise Aksaray şehri, kadim tarihinden itibaren bütün özellikleriyle ele alındı.
Tarihe sahip çıkmak tarihi yaşatmaktır. Tarihi yaşatmak nesillerin ruhunu ve gönlünü doyurmaktır. Darü’s-suleha yurdunda olduğunu bilmek insanı salih, II. Kılıç Arslan’ın şehrinde yaşadığını bilmek insanı gayret ehli ve mücahid, Somuncu Baba, Cemâleddin Aksarâyî ve Yusuf Hakîkî Baba yakınında olduğundan haberdar olmak ise insanı edep, ahlak ve ilim ehli kılacaktır.
İşte eserin, bütün bu güzelliklere de kapı açması dileğimle.
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
Nisan 2016
Sipariş için: https://www.ktbkitap.com/urun/sultan-ii-kilicarslan-ve-aksaray-ahmet-simsirgil